Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Osso buco - Ιταλία



Υλικά (για 8 άτομα):
8 osso bucco ήτοι 1,5 έως 1,8 kg μοσχαρίσιο κότσι με κόκαλα
Ελαιόλαδο
Αλεύρι
200
γρ. καρότα
200
γρ. κρεμμύδια
1
μεγάλο κοτσάνι σέλινο
4
σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1
μπουκέτο με αρωματικά (θυμάρι, δάφνη, μαϊντανό, δεντρολίβανο κλπ)
200
γρ.  λευκό κρασί  
300 γρ. ζωμό βοδινού
300 γρ. σάλτσα ντομάτας  
ντομάτα τριμμένη
1/2 ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 ξύσμα λεμονιού
ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι

Προετοιμασία:

1.   Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του osso bucco και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

2.   Κόβουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε στο κρέας. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστούν για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

3.   Προσθέτουμε το ζωμό βοδινού, τη σάλτσα ντομάτας, το μπουκέτο με τα αρωματικά και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.

4.   Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε στο φούρνο. Ψήνουμε το φαγητό στους 200 ° C για 1 ώρα με 1 ½ ώρα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και βεβαιωνόμαστε ότι η σάλτσα δεν έχει μειωθεί πάρα πολύ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

5.   Εν τω μεταξύ παίρνουμε το ξύσμα από μισό λεμόνι και μισό πορτοκάλι τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μερικά λεπτά σε αλατισμένο νερό. Το υπόλοιπο λεμόνι και το πορτοκάλι τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

6.   Μετά το ψήσιμο, βγάζουμε από το φούρνο το φαγητό. Αφαιρούμε το μπουκέτο αρωματικών και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα ξύσματα και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε το φαγητό ζεστό μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

7.   Σε κάθε πιάτο τοποθετούμε ένα κομμάτι osso bucco με λίγη σάλτσα. Για διακόσμηση προσθέτουμε από πάνω μισή φέτα πορτοκάλι και λεμόνι. Από πάνω ρίχνουμε λίγη τριμμένη ντομάτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύουμε με ριζότο ή ζυμαρικά.

1 σχόλιο: