Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ratatouille (Είδος Μπριάμ - Γαλλία)


Σύμφωνα με την παράδοση το ratatouille πρέπει να ψηθεί για πολλή ώρα σε σιγανή φωτιά ούτως ώστε τα λαχανικά να διαποτιστούν με το ελαιόλαδο και να βγάλουν τα υγρά τους. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, ως συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο.

Υλικά (για 6 άτομα)

½ κιλό μελιτζάνες
½ κιλό κολοκυθάκια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
500 γρ ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές
1 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο


Προετοιμασία:


1.    Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες 7 έως 8 εκατοστά. Κόβουμε  τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, χωρίς να τα καθαρίσουμε. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με νερό. Τα αφήνουμε έτσι για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε.

2.   Σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια με ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε από το τηγάνι.

3.    Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε  το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε.

4.   Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα. Τις κόβουμε σε φέτες. Τις τοποθετούμε πάνω από τα κρεμμύδια στο τηγάνι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι. Παίρνουμε το ζωμό από το κάτω μέρος του τηγανιού και περιχύνουμε τις ντομάτες. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πιει σχεδόν όλα τα υγρά του.

5.   Βάζουμε το ένα τρίτο του μίγματος ντομάτας στον πάτο μιας κατσαρόλας. Πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό. Στη συνέχεια βάζουμε τα μισά κολοκυθάκια και τις μισές μελιτζάνες. Προσθέτουμε ακόμα ένα τρίτο της τομάτας. Πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό. Στη συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, και, τέλος, τις υπόλοιπες ντομάτες. Πασπαλίζουμε ξανά με 1 κουταλιά της σούπας με μαϊντανό.

6.   Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και με ένα κουτάλι ρίχνουμε ζωμό από τον πάτο της κατσαρόλας πάνω στα λαχανικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά χωρίς να βάλουμε το καπάκι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το χυμό πάνω από τα λαχανικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου