Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Stollen (Ψωμί με ξηρούς καρπούς - Γερμανία)


Υλικά

1 κιλό φαρίνα
50 γρ. ξηρή μαγιά
200 γρ. ζάχαρη άχνη
λίγο αλάτι
Ζεστό γάλα (αν χρειαστεί)
125 γρ. βούτυρο
6 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
250 γρ. λευκές σταφίδες
250 γρ. μαύρες σταφίδες
500 γρ.καραμελωμένα φρούτα
Ξύσμα από ένε λεμόνι
Λιωμένο βούτυρο για επάλειψη
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε τη φαρίνα, τη μαγιά, 200 γρ. ζάχαρη άχνη, αλάτι και λίγο ζεστό γάλα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο, τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να σφίξουν.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Την καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει 1 μ1 ½ ώρα.

Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και της δίνουμε το σχήμα του Stollen. Την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, την καλύπτουμε με λαδόκολλα και την αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το Stollen περίπου μια ώρα. Όσο είναι ακόμα ζεστό το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη.

Σημείωση: πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή των Χριστουγέννων. Σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες και συνοδεύει τον καφέ ή το τσάι.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου